Här fanns tidigare byggmaterialhandlarna, de finns nu på https://www.byggmaterialhandlarna.se/.

Bygg & anläggning

Att arbeta inom byggsektorn innebär att man jobbar vid olika sorters byggen. Det kan vara hus, fabriker, vägar och järnvägar med mera. Oftast kräver det att man använder sig av maskiner och olika avancerade hjälpmedel. Men det går även att specialisera sig inom äldre metoder och hantverk så som att jobba med byggnadsrenovering. Byggbranschen behöver idag fler personer och speciellt fler kvinnor som vill jobba med detta. Inom bygg och anläggning finns det många olika yrken att välja på. 

Yrken och karriär

 

Idag så sysselsätter byggbranschen många yrkesarbetare med olika hantverk inom bygg, byggnadsberedning, målning, installationer och så vidare. Det finns många olika yrken och ansvarsområden inom byggbranschen. Det finns yrken som arkitekt, konstruktör, byggledare, snickare, plattsättare, golvläggare, maskinförare och så vidare. 

Bygg och anläggningsprogrammet på gymnasiet är en bra start för den som vill jobba inom husbyggnad, anläggning, måleri eller plåtslageri. Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet ska eleverna ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken.

Inriktningar

Bygg- och anläggningsprogrammet har fem inriktningar.

Det är dessa:

Samtliga inriktningar kan leda till fortsatta studier på yrkeshögskola. Bygg- och anläggningsprogrammet finns även som lärlingsutbildning. En lärlingsutbildning ger samma kunskaper och samma yrkesexamen, men halva utbildningstiden äger rum på en eller flera arbetsplatser.